Kattra, Etyek

 2010.10.07. 13:56

Kattra Imre bá mostanra nagy barátom lett, szinte hetente járok át hozzá, ő amolyan külső konzulensem, bár ezt nem még mondtuk ki róla. Tanult, jó fej, szimpatikus ember, akár a borai... Egy kis pincészetről beszélünk most, mondjuk Etyeken ritka a nagy borászat. Etyek határain kívül van a fogadója, Biatorbágy felől megközelítve a tábla előtt 100m-el jobbra. 20-30 ember kényelmesen be tud hozzá ülni inni-enni. Amikor a Kezes Láboson ott voltam, akkor az egyik legnagyobb pörgés nála volt.

 

Mesélte, ő régen nem is ivott bort, mi több nem is szerette. Szerinte nem baj, ha az ember nem szereti a bort, de ha szereti akkor rossz ember nem lehet. Már több óra beszélgetés van a hátunk mögött.


Borait saját, illetve vásárolt szőlőből készíti, de a vásárolt szőlő is Etyek-Budai régióból (általában Gyöngyös) van. A vásárolt szőlőkből Merlot Barrique (Bicske, Szőlőhegy), Cabernet Sauvignon, Tramini bort készít. Saját szőlőkből pedig Cserszegi Fűszeres, Meus Cuvée, Olaszrizling, Pinot Noir, Szürkebarát, Chardonnay. A borok 1000-1500 Ft között vannak. 40-50.000 palackot értékesítenek évente, ezzel országos szinten kicsik, de etyeki szinten nagyok. 6 ha-n terem szőlője, 4 ha-on pedig termeltet, ezeknek a szőlőknek nagy minőségi elvárásoknak kell megfelelniük.  80% fehér 20 vörösa termelési arány. A borházban kizárólag 0,75l-es kiszerelésben lehet hozzájutni a borhoz, vagy kóstolóban. A borok címkéjét minimál dizájnban készítette el Forrai Ferenc. Borait borkereskedésekben, szaküzletekben, interneten, illetve helyileg értékesíti.


Kérdeztem a jövőről, azt mondta, majd a lánya folytatja, már végzett szőlész-borász. Jó meglátásai vannak és tehetséges. Nem akarja megváltani a világot, nem akar nagy, robbanásszerű nagy növekedést, hanem jó borokat akar készíteni és nem a volument akarja emelni


Lássuk a borokat! Amiket Imre ajánlott nekem, az a Mesu 2009 csúcs cuvée (Cserszegi fűszeres és Chardonnay házasításából), és a Merlot 2008. Mindkettő kitűnő bor, a borvidék sajátosságait ezek is adják, a savak olyan Etyekiek, olyan mészkövesek. (Itt megjegyezném, én kb annyira értek a borokhoz mint az utca embere, nincsen borász és semmiféle szőlővel kapcsolatos végzettségem.) Amik még igen szimpatikusak voltak az a Tramini 2009, bár kicsit erős volt (asszem 14%!), és a Chardonnay 2009.

A bejegyzés trackback címe:

https://borospince.blog.hu/api/trackback/id/tr682353181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása