Fehérboros ország vagyunk

 2010.10.31. 09:41

 

Most hogy már kicsit beástam magamat Etyek titkaiba, kirajzolódott előttem, hogy Etyek mivel tud felzárkózni a magyar élvonalhoz, lehet, hogy a borászok szerényen azt mondják, hogy nem az a céljuk, hogy beállítsák azt a mennyiségi és minőségi szintet mint ami itthon van. De mégis, ha józanon gondolkozunk akkor csakis – akarva akaratlan – ez lesz a végcél.

Magyarország, mi úgy gondoljuk belülről, hogy egy vörösboros ország, pedig ez nagy nagy tévedés. Fehérboros ország vagyunk, legalábbis a fehérboraink híresebbek mint a vörösboraink. Persze a legnagyobb mennyiség még mindig az édes vörösből fogy, ezt talán majd kinőjük (ezt is itt hagyta nekünk az orosz). Etyek tehát szerencsés helyzetben van, mivel rengeteg jó fehér száraz készül. Kiemelkedő minőséget tud alkotni Chardonnay-ból, Királyleánykából, Juhfarkból stb.

Lemaradása a régiónak talán a miatt van, hogy kevés más kapcsolható szórakozási lehetőség van, nincsen megfelelő szálláshely, nincsen rendesen kiépített bicikli útvonal. Ha ezt behozza, akkor megindulhat a rohamos fejlődés, amit Budapest közelsége garantál. Ami Etyen kézenfekvő, de még kis időt igényel, az a kisebb gazdaságoknál a pezsgőgyártás, mondanom sem kell, hogy követve a Törley tevékenységét, kiugrási lehetőséget biztosít ez az opció. Ez a lehetőség biztosíthatja Etyeknek azt az speciális ismertetőjelet, amit midnen borrégió el akar érni.

Sokáig azt hittem, hogy Etyek jövőképét Villány és Szekszárd között fogom megtalálni, mostanra nagyot fordult a kocka, sokkal keletebbre kell mennem, egészen Tokajig. Akárki akármit mond, most már tudom, hogy nyugatra az út Tokajon keresztül vezet, Tokaj stratégiai fontossága bormarketing szempontból egyenlőre (minden ok nélkül) gyenge, pedig az ingyen reklám megvan történelem könyvekben, a Himnuszban, ráadásul nem mindennapi minőséget tudunk abban a mikroklímában előállítani. Tokaj erőssége jelenleg nem az aszú, úgy érzem a desszertborok ideje egyenlőre leáldozik. És itt jön Etyek, akinek azokat a réseket kell majd a piacon betölteni – mint nagyra hivatott fehérboros – amiket Tokaj szabadon hagy. Reális esélyt látok arra, hogy a tokaji fehérek mellett említsék egyenlőre csak belföldön, majd külföldön is az etyekieket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://borospince.blog.hu/api/trackback/id/tr952411176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása