Gombai, Etyek

 2010.10.30. 13:09

Gombai Nagy Tibor borászata egy igazi kuriózum Etyeken és az országban is. Megközelítése igen könnyű a pincének, de kicsit kiesik az etyeki pincék láncából. A GPS-be beírva a Mester u. 72-t jobbra találjuk.

Jelenleg 10,4 hektáron dolgozik, tervezi a területének csökkentését 4 hektárra, mivel nehéz a szőlész dolga és ő egyedül dolgozik a területen. Ez a terület egybefüggő, ez Etyeken egyedülálló, mivel itt a privatizáció alkalmával csak nagyon kicsi birtokokat lehetett megszerezni. Évi 250 hektolitert termel, a szőlőjéhez vásárol még kívülről is. Kínálatában meglelhetőek az etyeki fehér borok (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Királyleányka, Olaszrizling, Szürkebarát, Zenit, Cserszegi fűszeres, Sárga muskotály - Muscat Lunnel, Pinot Blanc, és Cabernet Savignon rozék. Elsősorban cserszegit és irsait vásárolnak fel a borvidéken belülről. Személy szerint a rozéját nagyra tartom, érdekes, testes, magas (13%) alkoholtartalmú. Az Irsai friss kellemes élmény volt.testes, magas (13%) alkoholtartalmú. Az Irsai friss kellemes élmény volt.

A pince fogad látogatókat, meg lehet nézni, hol készülnek a borok és hogyan. Tartozik az épülethez egy kóstoló szoba is, na itt fogadott engem Tibor. Itt beszélgettem vele vagy 2 órát, arról mi volt itt Etyeken anno, és hogy az idei termés mennyire elkeserítő. Sajnos sok borászon látom ezt a fajta szomort. Itt ebben a szobában tud foglalkozni 20 fős társaságokkal, nekik előre be kell jelentkezni, de ha csak páran megyünk, akkor meglepetésszerűen is beugorhatunk hozzá, mivel a hét minden napján kint van. Ami egyedivé teszi a helyet és megadja a maga családias hangulatát, az az, hogy a Gombai Úr felesége játszik zongorán kóstolás közben. Amikor legközelebb megyek én is mindenképp kipróbálom ezt a fajta élményt. Ami nagyon meglepett, volt egy polc, ami tel evolt  öreg borokkal a világ midnen tályáról, nemsemmi látvány volt.

 

A Kezeslábos ideje alatt jártam itt először, akkor kint, a szabad ég alatt fogadtak minket, ahol egyből egy borsorral kezdtünk, talán ez volt az egyik legjobb élményem a fesztiválról, mert ebben a perifériára szorult pincében olyan baráti fogadtatásban részesültünk mint sehol máshol, itt lehetett érezni, hogy megbecsülik a vevőt.

Tiborral érdemes beszélgetni a múltról, nekem nehezen nyílt meg, de érdekes dolgokat tud mesélni, rá úgy nézek, mint az élő történelemre, mivel ő megélte a privatizációt, a privatizáció után látta, ahogy Etyek virágzásnak indul és Báthory lesz az év borásza, látta Báthory „bukását”, Etyek háttérbeszorulását, és remélem azt is megéri, hogy Etyek újra elfoglalja azt a helyet a magyar borvidékek térképén amit megérdemel.

 

elérhetőségek:

http://www.gombai.hu/

Gombai Nagy Tibor

Etyek, Mester u. 27.

+36 20 952 3469

A bejegyzés trackback címe:

https://borospince.blog.hu/api/trackback/id/tr822409630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása